16 & 17 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg 

15 & 16 oktober 2025 | Brabanthallen Den Bosch 

Exposant aan het woord: Looop

Looop, gevestigd in Venlo (NL), is een onafhankelijke (kennis)partner gespecialiseerd in de verwaarding van bijproducten uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie. Het portfolio bevat veelzijdige bijproducten uit granen, maïs en andere organische grondstoffen, die kunnen worden gebruikt als hoogwaardige ingrediënten voor dier- en veevoeding. Met deze vervaarding van organische bijproducten streeft Looop naar een volledig circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat. De doelgroep van Looop zijn vooral varkenshouders die de voorkeur geven aan het zelf samenstellen van voer (brijvoer) zowel in natte als droge vormen, of die graag de vrijheid hebben om specifieke bijproducten toe te voegen aan hun complete voeding. Wij spraken met Joost van de Wijgert, sales manager van Looop, om meer te weten te komen over hun unieke aanpak en innovaties.

Brijvoer, bijproducten en menglocaties
Looop biedt een breed assortiment van enkelvoudige voedermiddelen, zoals aardappelstoomschillen, tarwezetmeel en tarwegistconcentraat. Deze voedermiddelen zijn afkomstig uit de levensmiddelen-, dranken- en fermentatie-industrie. Naast deze bijproducten beschikt Looop over een menglocatie waar mengsels op basis van bijproducten worden geproduceerd. Deze mengsels, geschikt voor biggen, zeugen en vleesvarkens, bieden onder andere uitkomst voor varkenshouders die verschillende (steekvaste) bijproducten willen voeren met een beperkte opslagcapaciteit of geen beschikking hebben tot een voormenger. Het bedrijf onderscheidt zich op diverse vlakken. Ze opereren zelfstandig en beheren een eigen transportdienst. Bovendien zijn ze actief in diverse landen en opereren ze op verschillende markten. “Met ons eigen varkensbedrijf tonen we betrokkenheid bij de gehele productieketen en weten we waar de varkenshouder mogelijk tegenaan loopt. Onze flexibiliteit is een kenmerkende eigenschap” vertelt Joost.

Een wereld waarin afval niet langer bestaat

Het gebruik van slimme technieken zoals AI, sensortechnologie en data-analyses worden omarmd door Looop. Ze maken er zelfs al veelvoudig gebruik van. Het helpt immers om efficiënter, effectiever en duurzamer te werken, perfect passend bij haar droom; een 100% circulaire wereld, waar afval niet langer bestaat.
Binnen Looop staan bijna alle systemen met elkaar in verbinding. Deze systemen zijn met elkaar verbonden via een Business Intelligence (BI)-tool. De tool verzamelt en organiseert de gegevens op een eenvoudige en gestructureerde manier, zodat ze gemakkelijk analyses kunnen uitvoeren of de informatie visueel kunnen weergeven in een dashboard. Door deze data-analyses kan Looop strategische beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van onderbuikgevoelens.

Slimme oplossingen voor agrarische ondernemers
Looop zorgt ervoor dat de agrarisch ondernemer wordt geholpen bij het verminderen van zijn dagdagelijkse (controle) taken. Met behulp van silosensoren worden allereerst alle klanten ontzorgt. Met de gratis silosensor van Looop weet de ondernemer namelijk altijd en overal de actuele voorraadsstanden van de silo’s. Hierdoor wordt leegstand voorkomen is er meer controle over het voorraadbeheer en de planning (bijvoorbeeld voor siloreiniging en -onderhoud). Middels de silosensoren kan de ondernemer, zonder tussenkomst van menselijk handelen, zijn voer voor zijn dieren bestellen.

Een ander bijkomend voordeel is dat de silosensoren één keer per maand de silo’s uitlezen waarbij een voorraadpeiling wordt gedaan. Deze kan hij vervolgens gebruiken om zijn voercomputer te kalibreren. Dat scheelt weer werk die de ondernemer elders kan besteden. Daarnaast kunnen wordt de data van de sensoren gebruikt om de planning efficiënter te maken, wat resulteert in minder lege kilometers en dus minder CO2-uitstoot.

Daarnaast maakt Looop gebruik van de NIR (Near Infra Red Spectroscopy). Een ingenieus apparaat waar op basis van ijklijnen (kalibratielijnen) binnen 30 seconden bepaald kan worden welke nutriënten in het voer zitten (denkend aan droge stof of het aantal gram eiwitten). Omdat er duizenden monsters per jaar onderzocht worden met NIR, kan er op basis van deze gegevens een vrijwel up-to-date matrix aangeboden worden en geeft het een nauwkeurig overzicht van het huidige product.

Geen buitendienst, wel beursdeelname
Er wordt positief teruggekeken op Dutch Pork & Poultry Expo 2023. De kwaliteit van de bezoekers was erg hoog. Het doel was om met de huidige afnemers in gesprek te komen en andere veehouders te spreken. Dit is gelukt. “Onze focus ligt op het verlenen van optimale service aan onze afnemers, voornamelijk via telefonisch en online contact. Dit betekent dat wij doelbewust geen buitendienst inzetten. Daarom nemen wij al jaren deel aan Dutch Pork & Poultry Expo, omdat dit ons een uitgelezen kans geeft om met onze relaties in gesprek te gaan en nieuwe connecties binnen de sector op te bouwen” vertelt Joost. Tijdens de deelname aan de aankomende beurs wordt de focus gelegd op een centraal thema dat van groot belang is: een duurzame toekomst van de sector met bijproducten.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top