16 & 17 oktober 2024 | Evenementenhal Hardenberg 

15 & 16 oktober 2025 | Brabanthallen Den Bosch 

NextGenetix B.V.

digitale selectie bij de bepaling van fokwaarden

Deel je product:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Beschrijving

PIC introduceert digitale selectie bij de bepaling van fokwaarden, waarbij geavanceerde technologie zoals camera’s en software wordt ingezet om het fokproces te optimaliseren. De technologie vervangt subjectieve beoordelingen van medewerkers door objectieve metingen, wat de nauwkeurigheid en consistentie in de fokkerij aanzienlijk verbetert. Een belangrijk onderdeel is de beoordeling van het beenwerk en de bewegingspatronen van varkens, waarbij software wordt gebruikt om de bewegingen van varkens te analyseren en te berekenen op basis van algoritmes die zijn afgeleid van de beoordelingen van experts.

Naast de beoordeling van beenwerk richt de digitale selectie zich ook op het verband tussen beweging en levensduur. PIC onderzoekt hoe de manier waarop varkens lopen, inclusief de paslengte en de hoek van gewrichten zoals de schouder en heup, kan worden gekoppeld aan hun levensverwachting. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om op basis van objectieve criteria te selecteren voor fok en vermeerdering, waardoor de generatie-interval wordt verkort en fokkerijdoelen sneller kunnen worden bereikt.

PIC verwacht dat de digitale selectie eind 2024 wereldwijd zal worden uitgerold, te beginnen met de vervanging van subjectieve beenwerkscores door objectieve scores in de VS en Canada. Op lange termijn voorziet PIC dat elke kernfokker over een camerasysteem in zijn stal beschikt, waarmee allerlei gedrags- en bewegingsaspecten van varkens nauwkeurig kunnen worden gevolgd en geanalyseerd.

Overige producten

Contactinformatie

Neem contact met ons op

Scroll naar top